CZYM JEST KSYLITOL?

Ksylitol jest słodką, naturalnie występującą substancją, która wyglądem i smakiem przypomina zwykły cukier. Chemicznie nie jest on cukrem, ale 5-węglowym alkoholem cukrowym CH2OH(CHOH)3CH2OH. W odróżnieniu od cukrów takich jak glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza (czyli cukry 6- i 12-węglowe) ksylitol nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym. Ze względu na swoje właściwości oraz krystaliczną postać może być z powodzeniem stosowany jako alternatywa dla cukru. WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oceniła ksylitol jako jeden z najbardziej bezpiecznych dla zdrowia człowieka dodatków do żywności. W naturze ksylitol występuje w wielu warzywach i owocach, które zjadamy na co dzień. Możemy odnaleźć go między innymi w malinach, śliwkach, jagodach, kukurydzy i niektórych grzybach. Ksylitol również występuje naturalnie w ludzkim organizmie – przy zdrowym metabolizmie przeciętny dorosły człowiek potrafi go wyprodukować do 15g na dobę. Na potrzeby spożywcze produkuje się go jednak głównie z kukurydzy lub drewna twardego, przede wszystkim z brzozy. Dlatego zwany jest też czasem „cukrem brzozowym”. Ksylitol oferowany przez firmę Renar pochodzi z Finlandii i pozyskiwany jest wyłącznie z drewna.

PRODUKTY

KSYLITOL 1200g

Naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy. Kraj pochodzenia: Finlandia.

KSYLITOL 600g

Naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy. Kraj pochodzenia: Finlandia.

KSYLITOL 300g

Naturalna substancja słodząca pochodząca z kory brzozy. Kraj pochodzenia: Finlandia.

KSYLITOL W LICZBACH

40%

MNIEJ KALORII
NIŻ CUKIER

75%

mniej węglowodanów
niż cukier

80%

mniej
ubytków

KONTAKT

RENAR 2018 | All Rights Reserved | realizacja d.sonek